Pazar, Eylül 16, 2007

Chicagolu mimar: Burj Dubai daha da yükselecek

Birleşik Arab Emirlikleri’nde Chicagolu mimarların tasarladığı ve hâlâ inşaat halinde bulunan dünyanın en uzun gökdeleni daha çok uzayacakmış gibi gözüküyor.

Daha önceleri Skidmore ve 141 katlı ve 1,680 feet yüksekliğindeki Owings&Merril binasında çalışmış olan ve son olarak Burj Dubai’yi tasarlayan Chicagolu mimar Adrian Smith ve müteahhid firma olan Emaar Gayri Menkuller ile haftasonunda görüştük. Owings&Merril, bina yüksekliklerini izleyen Emporis’e göre dünyanın en yüksek binası ve 1,671 feet yüksekliğindeki Tayvan’daki Tapei 101’i kılpayı geride bırakmıştı.

Bu gökdelen, Malezya’daki ikiz Petronas kulelerini, Skidmore binasını, Owings&Merrill’s Sears kulesini ve Smith tarafından Şangay’da yapılmış Jin Mao kulesini yüksek binalar sıralamasında birer alt sıralara düşürecek.

Adrian Smith + Gordon Gill Mimarlık’ı kuran Smith Sun-Times’a verdiği demeçte Burj Dubai’nin 2009’da tamamlanana kadar dikkatli bir şekilde yükseleceğini söyledi. Ve Dubai Kulesi’nin rakiplerinden oldukça yüksek olacağını ekledi.

“Burj Dubai’nin Tapei 101’i geçmesine rağmen, en yüksek noktaya erişmek adına burada yaşadığımız olağanüstü tecrübeler çok önemli olduğunu düşünüyorum. Dış duvarlar yavaş yavaş yükselirken, binanın genel yapımı iyi gidiyor, hem mali hem de yapım programı şartları açısından.”

KEVIN NANCE Temmuz 24, 2007 suntimes.com

Hiç yorum yok:

 
Add to Technorati Favorites